26 Aralık 2017 Salı

Joker aslında kimdir?

   Tüm zamanların gelmiş geçmiş kötü karakterlerinden biri. Hatta kimileri için en kötüsü. Batman'in ebedi düşmanı. Öyle ki, birçok kişi tarafından, çizgi romanları Batman için değil, kendisi için alından, dahi seviyesinde zekaya sahip kişi: "Joker"

   Evet, Joker'i hepimiz biliyoruz. Biliyor muyuz? Yoksa sadece bildiğimizi mi sanıyoruz? Sahiden Joker kim? Sonuçta anasının karnından Joker olarak doğmadı. Hayat onu Joker yaptı. Yaptı ama neden? Ve nasıl?

   Biz sadece bildiğimizi sanıyoruz. Çünkü DC Comics, Joker karakterini ilk olarak 1940 yılında ortaya çıkardı. Gerçi sahip olduğu bu büyük popülariteye 70'lerin ortalarında kavuştu ama DC Comics, sonuçta 70 küsür yıldır var olan Joker karakterinin geçmişiyle ilgili, bugüne kadar hiç detaylı bir şey yazmadı. Geçmişiyle ilgili tek yazılan, 80'lerde yayımlanan bir Batman serisinde, akıl hastanesinde uyanmasıdır. Bundan öteye hiçbir şey yok.

   Joker'i genel tanımıyla biliriz ve kötü karakter olarak hepimizin ilgisini çekse de, bu karakterin tam anlamıyla nirvana seviyesine ulaşması Heath Ledger'in canlandırmasından sonra olmuştur. Ve gerçekten, kardeşim o da nasıl bir performanstır?

Dipnot: "Uluslararası sinema endüstrisi tarafından tüm zamanların en iyi 3. performansı seçilmiştir"
1. Jack Nicholson(Guguk Kuşu - One Flew Over The Cuckoo's Nest)
2. Marlon Brando(Baba - Godfather)

   Benim de zaten geçmişiyle ilgili değerlendirme yapacağım Joker karakteri, Heath Ledger'in canlandırdığıdır.


   Filmi üç kez izlemiş birisiyim. İlk sinemada Berk diye bir arkadaşımla izlemiştim ve bana kızmıştı. Çünkü türkçe dublajdı. Haklıydı:) Kendisi bu tür filmleri sevmemesine rağmen, yaz sıcağıydı ve gitmemiz için onu ikna etmiştim. O da Ledger'in performansına hayran kalmıştı. Nasıl kalınmaz ki? İkinci izlediğimde, yine bir arkadaşımla evde izlemiştik. Fakat geçenlerde üçüncü kez izlediğimde, birden geçmişini merak eder oldum. Çünkü Ledger'da filmde, Joker'in yüzündeki yara izlerine istinaden, bunların nasıl olduğuna dair hep hikayeler anlatıyordu. 

Bu hikayeler:

"Üvey babam alkolikti ve annemi hep döverdi. Yine bir gece çok içmişti ve annemi çok kötü dövüyordu. Fakat bu sefer hızını alamadı ve annemi öldürdü. Bunun üzerine benim ağladığımı görünce, beni yanına çekti ve dedi ki "Neden ağlıyorsun? Neden gülmüyorsun? Bence biraz gülmelisin" ve ağzıma bu yara izlerini yaptı"

bir diğeri...

"Bir zamanlar bir karım vardı. Çok güzeldi. Benim çok endişelendiğimi, daha fazla gülmem gerektiğini söylerdi. Kumar oynadı. Tefecilere çok borçlandı ve tefeciler, borcunu ödeyemediği için, karımın yüzünü kestiler. Ameliyat için paramız yoktu ve bu duruma dayanamıyordu. Onu tekrar gülerken görmek istiyordum. Yaralarını umursamadığımı bilmesini istiyordum. Bende ağzıma jilet soktum ve kendime bunu yaptım. Peki sonra ne oldu biliyor musun? Benim bu görüntüme dayanamadı ve beni terk etti"

   Fakat gördüğünüz gibi hepsi birbirinden farklı ve elbette hepsi birbirinden travmatik. Peki hangisi doğruydu? Ya da belki hepsi yalandı. Öyleyse bu Joker aslında kimdi?

  Daha uzatmadan söylemek isterim. Kesin olmamakta birlikte, Heath Ledger'ın Jokeri büyük ihtimal bir askerdi. Türk Ordusu'na göre söyleyecek olursak, bizdeki Özel Kuvvetler Komutanlığı(Halk tabiri ile Bordo Bereliler) veya SAT, SAS komandosu türünden özel bir asker.

   Bu kanı nereden geliyor? 

   Filmi izleyenler bilir. Joker bir çok sahnede, sadece orduların kullandığı çok sayıda ağır mühimmatlar kullanıyor ve bunları çok ustalıkla kullanıyor. Öyle ki bir sahnede, caddede en az 150 ile giden bir aracın kapısından sarkarak, korkusuzca ve tam isabetle ağır silah kullanmayı başarıyor. 



   Ben 28 yaşındayım ve bizim nesil Counter Strike'larla, GTA Vice City'lerle, Wolfenstein'lerle büyümüş bir nesil. Kısacası bu tür silahların kullanımı, doğal olarak bize çok ilginç gelmiyor ama aslında sanılandan çok daha ilginç. Evet biz bu tür oyunlarda bazukayı hababam sallıyoruz, keleşi(Kalashnikov) nefes alıp vermek kadar normalmiş gibi ustalıkla kullanıyoruz ama gerçek hayat böyle değil. Joker'in de filmde kullandığı bu tür silahları kuilanmak, çok ciddi bir askeri eğitim gerektiriyor. Bu eğitimi almamış insanlar için, bu silahları kullanmak imkansız. Mümkünatı yok. En basiti, elinize klasik bir altıpatlar alın. Daha tutarken bile, bir tuhaflık hissedersiniz ve tam olarak ne yapacağınızı bilemezsiniz. Kemal Sunal'ın filmini hatırlayın. Gez, göz, arpacık olayını :) Evet gülüyoruz ve komik bir sahne ama aslında aynı zamanda çok doğu ve mantıklı. Kemal Sunal'ın o filmde kullanmayı öğrenmeye çalıştığı silah bile, belli bir eğitim verilmezse, insanlar için kullanması hiç kolay değil. Filmde güldüğümüz gez, göz, arpacık olayını gerçekten de bilmek gerekiyor. Üstelik tekrar söylüyorum, Joker'in film boyunca kullandığı silahların çoğu ağır mühimmat. Öyle Google'dan, Yandex'ten bakarak, nasıl kullanıldığını öğrenmek imkansız. Hem kullanmayı öğreneceksiniz, hemde kullanma konusunda pratik kazanacaksınız. Bu da sadece özel bir askeri eğitimle mümkün. Aksi halde kullanabilmeye imkan yok.

  Mesela fotoğrafını gördüğünüz bu sahne:


   Joker burada bir tüfekle, bir suikast düzenliyor. Bakın bu tüfekle, bir atışta tam isabet. Arkadaşlar, bende dahil, bu tüfekle bir ateş edelim, değil isabet ettirmek, ateş ettikten sonra hooop hızla geriye düşeriz. Ama Joker, her gün düzenli yaptığı bir şeymiş gibi, çok soğuk kanlılıkta, tam isabet ateş etmeyi başarıyor.

   Asıl eğitimi alınmadığı takdirde, yapması imkansız şeylerden en önemlisi:


   Joker bu sahnede, bir hastaneyi, kendi yaptığı bir bomba düzeneği ile havaya uçuruyor. Filmde aynı şekilde başka patlama sahneleri de var. Bakın bomba düzeneğini kuruyor ve koca binaları mükemmel bir şekilde havaya uçuruyor. 

   Joker aynı zamanda birebir dövüşlerde de çok iyi. Bunu da birçok sahnede görebiliyoruz. Haydi buna gücü yetiyor diyelim. Fakat birebir dövüşte, Batman'e karşı bile çok ustalıkla dövüşebiliyor. Bu da, yolda araba yüzünden karşı şoförle kavga etmeye benzeyen bir durum değil elbet :)

   Ağır silahları ustalıkla ve soğukkanlılıkla kullanmak, bomba düzenekleri, yakın dövüş bilgisi... Tek açıklaması, özel eğitimli bir asker olması.

   Şimdi biraz da söylediklerine bakalım. Joker bir yerde şöyle bir açıklama da bulunur:

"Yarın bir gazeteyi arayıp, bir mafya babası vurulacak ya da bir kamyon dolusu asker havaya uçacak desem ve bu dediklerim gerçekleşse, kimse paniğe kapılmaz. Çünkü her şey, önceden olacağını söylediğim plana göre gerçekleşmiştir"

   Bakın "Bir kamyon dolusu asker" diyor ve bunu mafya babasıyla kıyaslıyor. Bir kamyon dolusu asker diyerek, eski silah arkadaşlarını dolaylı yoldan anıyor olabilir ve bu düzenin gözünde, vatanı koruyan askerlerin, mafya babasından, ondan, bundan hiç farkı yok gibisinden bir eleştiride de bulunmuş olma ihtimali var. Şimdi diyebilirsiniz "Joker öylesine söylemiş de olabilir" Ben pek ihtimal vermiyorum. Çünkü filmin gidişatında, bir askere gönderme yapılacak bir sahne yok. İlla kamu düzenini koruyan bir kavramı dile getirecekse, filmde sürekli öldürdüğü polisleri, belediye başkanlarını ya da yargı kadrosunu dile getirebilirdi. Onları zaten öldürüyor. Ama "Bir kamyon dolusu asker" tanımını kullanıyor.

   Üstelik dahi seviyesinde bir kişi olmasına rağmen, ciddi anlamda psikolojik sorunları olduğu kesin. Bunun da savaş sonra büyük bir travmadan kaynaklanma ihtimali yüksek. Aynı zamanda filmde de dikkat ederseniz, az önce de söylediğim gibi, sürekli devleti temsil eden insanları öldürüyor. Belediye başkanları, yargıçlar, polisler... Amacı, eski bir asker olarak, devletten intikam almak olabilir. Bizi boş, gereksiz savaşlarınız için savaştırdınız. Hayatlarımızı mahvettiniz ve sizin gözünüzde, bizim hiçbir değerimiz yok. Savaşlarda asıl kazananlar, küresel baronlardır. Paralarına para katarlar. Bakın Joker bir sahnede ne yapıyor:


   Milyonlarca dolar parayı yakıyor. Dünyada mevcut düzenin temeli paradır. Ve o da mevcut düzenin en önemli unsurunu, cayır cayır yakıyor. Bu mevcut düzenden bu şekilde intikamını alıyor. Zaten Joker gibi özel asker olan insanlar(Elbette Joker'in asker olması kesin demiyorum. Güçlü bir teori) bu işi para için yapmazlar. Bu tür bir meslek zaten para için yapılacak bir şey değil. Joker gibi birinin, parayı önemsemesini hiç bekleyemeyiz.

   Son olarak, sebebini sürekli farklı hikayelerle anlattığı, ağzındaki yara izleri. Bunun da bir asker olarak, bir çatışmada olmuş olma ihtimali yüksek. Olası bir patlamada, şarapnel parçaları yüzünden vs. olmuş olabileceğini düşünebiliriz.

   Okuduklarınızın hepsi güçlü birer teori. Ancak Heath Ledger'ın Joker'inin kesin bir geçmişi var. Bunu da filmin yönetmeni Christopher Nolan söyledi. Yaptığı açıklama şöyle:

"Bir oyuncunun, bir rolü mükemmel bir şekilde oynayabilmesi için, oynadığı karakterin her özelliğini çok iyi bilmesi gerekiyor. Bu da doğumundan itibaren var olan süreyi kapsar. Bu yüzden Joker'in tam olarak nasıl bir hayatı olmuş olabileceğini ben ve Heath konuşmuştuk. İkimizin de kafasına yatan bir geçmişte karar kılmıştık. Heath'te buna göre oynadı ve mükemmel oynadı. Bu geçmişi sadece ben ve Heath biliyoruz. Başka kimseyle konuşmamıştık. Şimdi sadece bilen benim. Ve gizli kalması bence doğru olan"

Sevgiler ve saygılarla...

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder